Dubrovnik, Gamla Stan

Dubrovnik

Balkans vackraste stad är en spännande kollision mellan nytt och gammalt. Här blir du en del av vimlet i gamla stans medeltida gränder och njuter av Adriatiska havets kristallklara vatten.

Dubrovnik ligger längst ner i södra Kroatien och anses vara en av Europas och till och med världens vackraste städer. Insprängd mellan två vikar, mot kala, grå berg som står i effekfull kontrast till det blå havet. "If you want to see heaven on earth, then come to Dubrovnik", skrev författaren George Bernard Shaw. Vikarna leder in till storhamnen Gruz och stadens gästhamn ACI Marina Dubrovnik.

Stradun

Stradun, huvudgatan i gamla stan.

I Dubrovnik möts nytt och gammalt på ett naturligt sätt. Kyrkor, palats och befästningar i Dubrovniks gamla stad är väl bevarade och tar andan av besökarna med sin skönhet. Den berömda huvudgatan Stradun, med sin blanka marmorbeläggning, slutar vid Luzaplatsen som var det gamla Dubrovniks handelscentrum. Stradun och de tvärgående gränderna kantas av kaféer, restauranger och små butiker. Sponzapalatset på Luzaplatsens norra sida är en vacker arkad med pelarhall. Här ligger också Stora Rådets palats och Arsenalen. Andra sevärda byggnader är Rektorspalatset och katedralen med sina värdefulla målningar. Från det populära stadskaféet har du en fin utsikt över fiskebåtarna i hamnen, fästningen och den gröna ön Lokrum.

Stadsmuren

En vandring på stadsmuren i Dubrovniks
gamla stadskärna är ett måste.
Häng med på vår rundtur här »

Uppe på stadsmuren kan man gå runt hela Dubrovniks gamla stad. Muren är strax under två kilometer lång, upp till sex meter tjock och som mest 25 meter hög. Att njuta av den magnifika utsikten från en vandring på muren är ett måste om du besöker Dubrovnik. Längs med promenaden finns några fik och dryckesstånd där du kan ta en paus och svalka dig under promenaden, som tar en dryg timme om du tar dig tid att titta på alla sevärdheter.

Dubrovnik

Många stora kryssningsfartyg lägger till
i Dubrovnik.

Varje sommar hålls en internationell kulturfestival i Dubrovnik. Festivalen pågår från mitten av juli till slutet av augusti och gästas av många utländska artister. Det finns massor av dans, teater och film i festivalprogrammet.

 

 

 

Snabba fakta

Dubrovnik har cirka 50.000 invånare och ligger i södra Dalmatien. Staden var ett populärt resmål innan kriget 1991-95, då den utsattes för hård beskjutning, men idag är det mesta återuppbyggt och resenärerna har hittat tillbaka. Dubrovniks historiska delar är uppsatta på UNESCO:s världsarvslista.

Dubrovnik karta & flygfoto

(42.643,18.109), 15);
Större karta

Copyright © Kroatienguiden.se | Om Kroatienguiden | Kontakt | Dela med dig på Facebook