Pula

En salig blandning av Kroatien och Italien. Istriens största stad Pula för tankarna tlll Rom med sin mäktiga amfiteater och ett aktivt kulturliv.

Arvet från romartiden gör sig ständigt påmint längs de smala gatorna i centrala Pula. Den stora amfiteatern Arena dominerar stadsbilden, och här finns också det välbevarade Augustustemplet. Slå dig ned på något av alla mysiga kaféer och tänk att de mäktiga byggnaderna fanns här för över 2000 år sedan. Tanken svindlar.

Arena, Pula

Amfiteatern är en av de bäst bevarade
i världen.

Pula ligger längst ned i sydöstra Istrien och har en vältrafikerad hamn. I skärgården utanför ligger de vackra Brijuniöarna, som är en av Kroatiens åtta nationalparker. Där finns också goda möjligheter till sol och bad från släta klippor. Under sommaren sjunker temperaturen i havet aldrig under 24 grader.

Pula har omkring 65.000 invånare, men lockar till sig många fler människor under turistsäsong. Staden har tillhört Italien och är en av flera dubbelspråkiga kommuner i Istrien där även italienska är ett erkänt språk.

Kulturlivet är viktigt för stadens invånare, det yttrar sig bland annat i en välkänd årlig filmfestival.

AMFITEATERN I PULA

Amfiteatern, som i folkmun kallas för Arena, byggdes först i liten skala av Claudius och byggdes sedan ut år 79 e Kr för att användas till gladiatorspel. Den rymde då 23.000 åskådare. Idag används den som konsertscen, det är också här Pulas traditionella filmfestival går av stapeln. Amfiteatern är den sjätte största i världen.

Pula karta & flygfoto

 Stor karta

Copyright © Kroatienguiden.se | Om Kroatienguiden | Kontakt | Dela med dig på Facebook