Hem  > Mat

Mumsiga specialiteter från Kroatien

Kroatien har många läckerheter att erbjuda i form av mat och dryck. Här är några som du bara måste prova.

Prsut

Lufttorkad rökt skinka. Buravinden kommer med ingredienserna salt och örter som smaksätter skinkan. Smälter i munnen – ett måste!

Kött hos kroatisk slaktare

Hos lokala slaktaren.

Paski sir

Ost från Pag. Mjölken kommer från fåren som betar på karga och saltrika ön Pag. Den lagras sedan i upp till 12 månader. Även denna smälter i munnen – suverän förrätt!

Cevapcici

Milt kryddade köttfärsbiffar som smakar suveränt med tillbehör som rödlök och aivar. Finns på de flesta restauranger och livsmedelsbutiker.

Tryffel

Både svart och vit tryffel bjuder Kroatien på. Det blir som en traditionell jakt när befolkningen ger sig ut i skogarna med sina hundar för att finna den värdefulla tryffeln. Intensiv nötig smak – en lyxig black & white!

Olivolja

Mycket fin och kvalitativ olja produceras i Kroatien. Fler och fler människor driver olivodlingar för oljeproduktion. Smakrika droppar som tapetserar mandlarna!

Aivar

Paprikaröra som används som tillbehör till de flesta kötträtter.

Kroatienguiden tipsar:

Vill du avnjuta lamm på restaurang är Restaurant Hajduk, som ligger i den lilla historiska byn Klis strax utanför Split, ett måste. Här vinkas man in av serviceinriktad och trevlig personal. Över eldarna snurrar de helstekta lammen. För 250 kuna får du ett kilo av det suveränt goda och saftiga lammköttet. Det är särskilt gott när man vet att lammen har betat fritt i detta vackra bergslandskap.

Grillat lamm

Ytterligare en specialitet i detta land är grillat lamm som serveras med bröd och sallad. Det äter man vid alla festliga tillfällen, både vid bröllop, namnsdagar, födelsedagar och begravningar.

Palacinke

Pannkakor till efterrätt är vanligt i Kroatien. På restaurang serveras de ofta med choklad och nötter.

Lagerblad

Växer lite överallt. Trä dem på en tråd och låt torka i solen. Ta med smaken från medelhavet och använd i den svenska husmanskosten - kallopsgott!

Bra för matsmältningen

Plommonbrännvinet Sljivovica har nästan blivit en nationaldryck. Det är ett starkt brännvin som sätter fart på blodcirkulationen.

En liten sup innan måltiden är bra för matsmältningen sägs det!
Sljivovica


Copyright © Kroatienguiden.se | Om Kroatienguiden | Kontakt | Dela med dig på Facebook