Öar i Kroatien

Längs den kroatiska kusten finns över 1 100 små och stora öar. Flera av dem är populära turistmål, som Hvar, Brac och Vis som ligger strax utanför Split.

Hvar

Öar utanför Split

Utgå från Split så har du bra förbindelser
med färja till öar som Brac, Hvar och Vis.

Hvar [karta] är en av Adriatiska havets mest solsäkra öar. Det finns en utlovad ”fintvädergaranti” som året om ger gästerna gratis boende om det snöar, blir dimma eller om temperaturen understiger nollstrecket. Detta har många turister och lyxlirare anammat.

Staden Hvar bjuder på riktigt jetsetliv med ett stort utbud av krogar och barer. I hamnen ligger lyxiga yatcher sida vid sida. Önskar man lite lugnare boende kan man istället bo ute på Pakleniöarna och sedan ta en av taxibåtarna in till Hvar. Förr var Hvar ett handelscentrum, vilket ledde till att många vackra byggnader byggdes på ön. Dessa har bevarats och skapar en fantastisk atmosfär. Tar du dig till Hvar med egen båt är ett tips att vara ute i god tid för att få plats i hamnen.

Stari grad som betyder den gamla staden ligger på västra sidan av Hvar i en lång vik. En liten charmig fiskeby med fruktträd och blommor, trånga gränder och mysiga restauranger. I stadens dominikankloster finns ett stort bibliotek och en samling målningar. I Stari grad kan du gå kurser på den internationella skolan för måleri och skulptur.

Lavendel

Lavendel - förknippas med Hvar.

Lavendel är kanske den mest kända naturprodukten i Kroatien och mest förknippar man den med ön Hvar. Lavendel går att köpa nästan överallt, antingen torkad i påsar eller som essens i små flaskor. Lavendel har en mycket karaktäristisk, stark doft. Ett par droppar på en tygbit räcker för att sprida harmoni i huset.

Brac

Brac [karta] är den tredje största ön i Adriatiska havet och skiljer sig från de andra genom sin karga, steniga natur. Det finns stenbrott över hela ön och härifrån exporteras värdefull sten till hela Europa för att användas till byggnader. Kungliga slottet i Stockholm är till delar byggt av sten från Brac. Mest känd är kanske Brac för sin strand Zlatni Rat, det gyllene hornet. Stranden ligger på promenadavstånd från byn Bol. En lång stenstrand som skjuter ut i havet och ändrar form efter tidvattnet. Enklast tar du dig till Brac med färja från Split. Denna lägger till i den gamla staden Supetar. Där finns också fina stränder, men om Zlatni Rat lockar går det bussar från Supetar över ön till Bol.

hamn

Hamn.

I sydväst hittar du den gamla charmiga staden Milna. Staden ligger väl skyddad i sin djupa vik Luka Milna. Längst in finns en ACI-marina med plats för 200 båtar. En riktig pärla på ön som bjuder på båtar, kultur och vimmel. Flera caféer och restaruranger finns längs med bryggan och en promenad i de gamla gränderna är att rekommendera. På höjden i hamnen ligger den vackra barockkyrkan från slutet av 1500-talet där Jungfru Marias bebådelse smyckar altartavlan.

Primosten

Primosten än liten, vacker ö norr om Trogir. En bro förbinder den med fastlandet och namnet Primosten betyder just ”förd närmare av en bro”. En mycket omtyckt plats med fina badstränder och känd för sitt goda vin. Ön är som en vit kulle i havet och på toppen finner du St. Georgskyrkan. Härifrån har du en fantastisk utsikt över Adriatiska havet. Den gamla fiskebyn har lyckats behålla sin charm trots att den blivit så populär bland turisterna. Runt hela staden slingrar sig en gammal mur som byggts för att skydda mot de turkiska anfallen.

Vis

Kyrka på Vis.

Vis

Ön Vis [karta] ligger längst ut i det Adriatiska havet. Fram till 1989 var ön militärområde och turister fick inte gå i land. Under andra världskriget upprättade Tito ett högkvarter i en grotta på ön. Idag kan du besöka museet som ligger i Titos grotta, Titova Spilja.

Vis börjar bli ett populärt mål för båtturister. Väl i hamn kan du hyra cykel eller moped för att ta dig runt på öns slingriga vägar mellan vinodlingar och vackra vikar. På restaurangernas vinlistor hittar du det goda lokalt producerade vinet. På menyn presenteras många fisk- och skaldjursrätter. Kusten runt Vis är populär bland dykare då många skepp ända från antiken finns på havets botten här. Staden Komiza ligger vid berget Hum på västra Vis. Här är det öppet för turister året om. I denna lilla stad hittar du många borgar och kloster.

En kort båttur bort ligger den Blå grottan, Plava spilja. På sommaren kan man se det speciella blå ljus som sprids i grottan. Detta skall vara fantastiskt att beskåda under vattnet.

hamn

Rederiet Jadrolinija trafikerar den kroatiska
skärgården.

Korcula

Korcula är en av de grönaste öarna i Adriatiska havet. Ön är ett populärt resmål, inte minst mysiga huvudorten Korcula stad med sina välbevarade befästningar.

Solta

Längs med Soltas flikiga kust hittar du många vikar som är idylliska för snorkling och bad. Många kroater har sina sommarställen på ön.

Lastovo

För romarna var Lastovo kejsarens ö, som sedan blev till Lagusto och därefter till Lastovo. Lastovo har över 2700 soltimmar om året, vilket tillsammans med vacker natur och breda sandstränder gjort den till en populär semesterö. Ön är känd för sina många grottor och man kan man se spår efter forna tiders grottmänniskor.

Tips: Öluffa

Den kroatiska kusten är perfekt för en spännande öluff. Det finns bra förbindelser mellan öarna, särskilt i skärgården utanför Split, där du lätt kan ta dig mellan öar som Hvar, Brac och Vis. Rederiet Jadrolinijas webbplats är en bra utgångspunkt när du ska lägga upp din rutt. Där finns alla linjer med aktuella tidtabeller.

Ditt namn:

Din väns e-postadress:


Copyright © Kroatienguiden.se | Om Kroatienguiden | Kontakt | Dela med dig på Facebook