Segla i Kroatien

Den Kroatiska kusten är ett paradis för seglare. Adriatiska havet är djupt och har underbart kristallklart vatten. Det finns väldigt få grund, vilket gör seglingen till en njutning.

More Sailing Croatia

Det finns ett 40-tal marinor i Kroatien, både privatägda och så kallade ACI-marinor. ACI står för Adriatic Croatia International Club och är en förening för seglarturismen. Dessa marinor är välutrustade med såväl teknisk hjälp som restauranger och service. Här finns alltid möjlighet att fylla på proviant, tvätta, duscha mm. Allt med mycket god standard.

I Kroatien lägger man till med aktern mot bryggan. På ACI-marinorna finns det personal som tydligt visar vart man skall ligga och hjälper till så anläggningen ska bli så smidig som möjligt. Efter anläggning måste man registrera sig på hamnkontoret där man betalar hamnavgift och lämnar uppgifter till hamnmyndigheten om hur många man är i besättningen på båten. Här får du också alltid aktuell väderleksrapport. Vill du kolla vädret på nätet så finns en sida med uppdaterat sjöväder här.

segelbåtar i hamn

Det blir snabbt trångt i hamnarna när
boran närmar sig.

Det finns många charterföretag som hyr ut båtar. Du kan hyra båt och ge dig ut på egen hand, men det finns också möjlighet att hyra med besättning.

Tusental öar

Den kroatiska skärgården bjuder på ett tusental öar med varierande natur. Höga berg, gröna lummiga pinjeskogar och gamla medeltida städer och byar. Många öar har fina vikar som är suveräna att ankra i en stund för snorkling bland färgglada fiskar och sjögurkor. Du ser botten klart även på flera meter djupt vatten. Väl ute till havs finns goda chanser att få se delfiner som leker i det turkosblå vattnet.

Vanligtvis ligger vindstyrkorna på ca 4-5 m/sekund på förmiddagen och ökar sedan ett par sekundmeter fram på dagen för att sedan avta igen. Den vind man ska ha koll på är Bora. Boravinden blåser starkt nordost från inlandet ut mot kusten. Denna skall man ta med stort allvar om man är ute till havs. Den är ofta kraftig och uppför sig oförutsägbart. Det är klokt att lägga till i en djuphamn och njuta av vad hamnstäderna har att erbjuda under tiden som Bora blåser. Den är som vanligast och varar längst, ibland i flera veckor, under vinterhalvåret men förekommer också under sommaren och då under kortare perioder. Var ute i god tid då hamnarna snabbt blir fulla när Bora närmar sig.

För fulla segel

För fulla segel.

Ett bra utgångsläge

Trogir är ett (av många) bra utgångslägen för segling längs med Kroatiens kust. Staden ligger på en liten ö 10 nautiska mil från Split. Den är sammanlänkad med fastlandet via en liten bro så man måste runda ön Ciovo och angöra Trogir norrifrån för att komma till stadskärnan. Marinan ligger perfekt för segling både norröver och söder ut.

Hyra segelbåt

Det finns många marinor mellan Split och Sibenik som hyr ut segelbåtar. Det är lätt att ta sig dit från Splits flygplats. Om du ska segla på egen hand så är förarintyg och VHF-certifikat ett krav. Annars går det att hyra båt med besättning.

Ditt namn:

Din väns e-postadress:


Copyright © Kroatienguiden.se | Om Kroatienguiden | Kontakt | Dela med dig på Facebook