Makarska

Makarska är en av det dalmatiska fastlandets mest populära turistorter med långa vita stränder, lummigt grön pinjeskog och höga berg.

Marknad

På Makarskas marknad.

Dessa förhållanden i naturen med berg, dalar och öar gör att Boran ökar i styrka här och fullkomligt kastar sig ut i havet i stormstyrka. Som tur är förekommer Bora som mest under vinterhalvåret. Staden ligger i en bukt som skyddas av en halvö.

Från Split till Makarska kustvägen, eller Makarska Rivieran som kuststräckan kallas, är det ca 7 mil. Det går bussar dagligen till Makarska, men det går alldeles utmärkt att ta sig fram med egen bil. En fantastisk väg som slingrar sig längs med höga berg som stupar ner i det turkosblå havet. Behöver man svalka är det bara att svänga ner någonstans och ta ett dopp i det blå.

Omis

Bergsbyn Omis, på vägen mellan Split och
Makarska.

Fina stränder är något som denna del av Dalmatien verkligen kan skryta med. En bit ut till havs kan man se öarna Brac och Korcula. På vägen passerar man flera små samhällen, bl a en liten vacker by vid namn Omis. Här är väl värt att stanna och göra ett besök vid något av caféerna och bara insupa atmosfären.

På Makarska Rivieran finns flera orter som blivit populära bland svenska resenärer, som Brela, Baska Voda och Tucepi.

Väl i Makarska slås man återigen av de mäktiga bergen. Staden ligger precis mellan hav och berg. Kanske låter det som en klyscha, men här kan man tala om att utsikten är som en tavla. Nere i hamnen ligger barerna och restaurangerna tätt. Rökt tonfisk i tunna skivor på en bädd av rucculasallad och oliver är en av alla goda rätter som rekommenderas. I gamla stan ringlar sig trånga gränder fram, som många leder fram till det gamla torget och kyrkan. Överallt finns små boutiquer som säljer smycken och spetsar.

Strandpromenad

Strandpromenad i hamnen.

Skall man övernatta här erbjuds "zimmer" (rum) överallt, strax utanför staden finns flera fina campingplatser och givetvis har de stora hotellkedjorna också hittat hit. Strax söder om Makarska finns också flera av Kroatiens fina nudiststränder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snabba fakta

Makarska har drygt 14.000 bofasta invånare, men under högsäsong är det mångdubbelt fler människor i rörelse i staden. I Makarska finns förhållandevis få kulturhistoriska minnen, det är naturen och rivieran som gör staden så attraktiv. Vill man ha storstadsliv så kan man resa till Split på cirka 1,5 timme med buss.

Makarska karta & flygfoto

 Stor karta

Copyright © Kroatienguiden.se | Om Kroatienguiden | Kontakt | Dela med dig på Facebook