Nationalparker i Kroatien

Karta Kroatiens nationalparker Risnjak Brijuni Velebit Plitvice Paklenica Kornatiöarna Krka Mljet

Det finns åtta nationalparker i Kroatien. Mest kända är Krka, de vackra Plitvicesjöarna och Kornatiöarna.

Alla nationalparkerna är lätt tillgängliga och mycket välbesökta. Nedan följer en kort beskrivning av alla åtta parkerna med länkar till deras webbplatser med utförlig information.

Krka

Nationalparken Krka ligger i Dalmatien. Ett otroligt fint område som sträcker sig från Sibenik och sju mil norrut i landet. Med sina många små vattenfall och lummigt gröna natur är Krka en av de vackraste parkerna. Det är tillåtet att bada så missa inte upplevelsen att ta ett dopp i de skummande vattenfallen. Mer svalkande och nära naturen kan du inte komma. Man kan välja promenera runt på de fina stråken eller åka med båt eller bil genom nationalparken. På en ö mitt i flodsystemet ligger ett gammalt kloster. (7)

Brijuni

Nationalparken Brijuni är en ögrupp med fjorton öar, två större och tolv mindre utanför Istriens kust. Här finns zebror och antiloper som Tito tagit hit under tiden då det tillhörde Jugoslavien. (2)

Kornatiöarna

De 147 Kornatiöarna ligger mellan Zadar och Sibenik. Området blev nationalpark främst för att främja vattnet och livet under ytan kring öarna. Dessa karga vita öar är obebodda men har blivit ett mycket populärt mål för dykare och seglare. (6)

Mljet

Mljet är en av Kroatiens mest kända semesteröar utanför Dubrovnik. Ön har två sjöar som egentligen är djupa vikar från havet med så smala inlopp så de upplevs som sjöar. Dessa saltvattensjöar heter Veliko- och Malo jezero. (8)

Paklenica

Paklenica ligger på södra sidan av Velebit (största bergsmassivet i Kroatien) och är mest känt för sina två stora grottor. I grottorna finns till och med små sjöar och vattenfall. I området finns också kungsörn, gamar och pilgrimsfalk. Vildsvin och brunbjörn är några av de djur du kan träffa på i parken. (5)

Plitvice nationalpark

Det är tillåtet att ta sig ett dopp i de svalkande
vattenfallen i Krka.

Plitvicesjöarna

Plitvicesjöarna (Plitvicka Jezera) ligger mellan Zagreb och Split och är den mest kända nationalparken. Den består av ett stort sjösystem med sexton sjöar också detta med många vackra vattenfall. Här kan du ta dig runt med hjälp av små tåg och båtar. Parken har ett mycket rikt fågelliv. (4)

Risnjak

Norr om Rijeka ligger Risnjak-området som har gjorts till nationalpark för att skydda naturens ekologiska balans. Största delen består av skog och gröna ängar men stora delar består är kalksten. Leskaleden hjälper dig att ta dig runt i en del av nationalparken som är nästan 70 kvadratkilometer stort. (1)

Norra Velebit

Norra Velebit – i detta bergsområde finns grottor och helt fantastiska kalkstensformationer. (3)

Naturreservat

I Kroatien finns också tio naturreservat. Dessa är Biokovo, Kopacki rit, Lonjsko polje, Medvednica, Papuk, Telasciica, Ucka, Velebit, Vransko jezero och Zumberak-Samoborbergen.

Ditt namn:

Din väns e-postadress:


Copyright © Kroatienguiden.se | Om Kroatienguiden | Kontakt | Dela med dig på Facebook