Resa till Kroatien

Resa till Kroatien

Flyg, buss eller köra själv med egen bil? När du bestämt dig för semester i Kroatien så finns flera sätt att resa dit.

Resbudget och tidsåtgång styr i stor utsträckning valet av färdsätt. Flyg är oftast det första man tänker på, men har man tid så är bilen ett alternativ. Särskilt om man är flera, då det kan hålla nere reskostnaderna.

Flyg

Flyg är det snabbaste sättet att ta sig till Kroatien, det finns direktlinjer från Stockholm och Göteborg till bland annat Pula, Split och Dubrovnik. Croatia Airlines är Kroatiens nationella flygbolag. Tour Adria och ScandJet är bra arrangörer av både charterresor och reguljärflyg. På Flygresor.se söker du flyg till Kroatien bland flera flygbolag samtidigt. Att flyga från Stockholm till Split tar strax under tre timmar.

Köra med egen bil

Att köra de ca 210 milen mellan Göteborg och Split är krävande, men om man har några dagar på sig är det trevligt. Och man får nöjet att se Europa på vägen.

Förslag på resrutt:
Sverige – Danmark – Tyskland – Österrike – Slovenien – Kroatien

Snabbaste vägen går över Öresundsbron från Malmö till Köpenhamn och sedan vidare ner till Gedser. Där kopplar man av ett par timmar på färjan med Scandlines över till Rostock. Kan inte påstå att det finns något större utbud av rolig shopping på färjan, men en skön bensträckare är det. Från Rostock väntar sedan autobahn genom Tyskland till Österrike.

Man vänjer sig snart vid det höga tempot på vägarna. Önskar man lugnare framfart kan man ta sidovägar till autobahn. En GPS är att rekommendera. För att orka hålla koncentrationen i trafiken behöver man några stopp för att vila. Det finns motell längs med motorvägen, men vill man hålla kostnaderna nere finns det bra zimmer (rum) och små motell om man söker sig lite utanför de mindre orterna. Var ute i god tid för att hitta övernattning.

När du åker genom Österrike krävs det en vinjett som man sätter i vindrutan. Denna köper du i tullen eller på någon bensinstation strax efter gränsen. En 10-dagars vinjett kostar ca 7 euro. Ett nät av tunnlar tar dig genom de österrikiska alperna och dessa betalar man vägtullar för att passera. Även i Slovenien skall man ha vinjett för att färdas på vägarna. Denna kostar ca 350 kr.

Med broavgifter, färja, tullar, vinjetter och bensin kostar en resa tur och retur Göteborg-Split ca 7 500 kr.

Här kan du avstånd mellan olika orter i Kroatien samt trafikinfo.

Tips

Viamichelin.com är en bra sajt om du reser med egen bil. Där kan du ta ut olika sträckor och vägar som passar din resa.

Tänk på

• I Tyskland är det lag att ha reservdunk med bensin/diesel med sig i bilen.

• I Kroatien får du inte prata i mobiltelefon när du kör bil.

Ditt namn:

Din väns e-postadress:


Copyright © Kroatienguiden.se | Om Kroatienguiden | Kontakt | Dela med dig på Facebook