Hem  > Festivaler

Musik, kultur och festivaler i Kroatien

I Kroatien missar man inte ett tillfälle att hålla fest. Förutom mängder av konserter, teatrar och idrottsevenemang firar man religiösa högtider. Fest ordnas också i samband med vinskörd, tröskning, jakt och fiske.

De flesta evenemang och festivaler hålls sommartid. Mängder med kultur, musik, färg och folkfest fyller gator och torg i Istrien och Dalmatien under sommaren.

Trogir

Kroaterna šlskar kultur i alla dess
former Ė och missar inte ett
tillfšlle till fest.

En av de mest kända festivalerna är kanske filmfestivalen i Pula som äger rum den 18-25 juli 2009. Festivalen hålls i amfiteatern och bland annat delas priset Golden Arena ut under festivalen. Under hela sommaren hålls också operafestival i amfiteatern. Även Split har en årlig filmfestival, som 2009 äger rum den 12-19 september.

I juni hålls det barnfestival under två veckor i Sibenik med ett stort utbud av film, teater och musik för de små.

Den äldsta internationella kulturfestivalen i Kroatien är Dubrovniks sommarfestival. Festivalen bjuder på film, dans och mängder av teater. Många utländska artister gästar Dubrovik under festivalen som pågår från mitten av juli till slutet av augusti.

Satirfestival, dansveckor, tornerspel, folkkulturfestival, körsång, trummusik och druvfestival är exempel på andra tillställningar som får kroaterna att släppa loss.

Kända artister och kulturpersonligheter

Oliver Dragojevic - musiker och sångare som anses vara en av Kroatiens största artister genom tiderna. Uppväxt på Korcula.

Gibonni - en av de mest populära och inflytelserika musikerna på Balkan. Född i Split.

Nina Badric – sångerska och före detta toppmodell. Kommer från Zagreb.

Bijelo DugmeBijelo Dugme Ė Balkans Rolling Stones. Det superpopulära bandet från forna Jugoslavien lade ner 1989 men har återupstått i olika former.

Goran Bregovic - kompositör och sångare/gitarrist. Tidigare frontfigur i Bijelo Dugme.

Krist Novoselic - basist i legendariska grungebandet Nirvana. Har kroatiska föräldrar och bodde i Kroatien som ung. Är idag politiker i USA.


Copyright © Kroatienguiden.se | Om Kroatienguiden | Kontakt | Dela med dig pŚ Facebook