Zadar, Kroatien

Zadar

På en halvö i norra Dalmatien ligger den vackra staden Zadar, med massor av lämningar från romartiden och gränder kantade av kaféer.

Zadar är en viktig hamnstad, som på senare år även blivit ett populärt turistmål. I skärgården finns över 300 öar som omges av Adriatiska havets kristallklara vatten. Ett fåtal av öarna är bebodda; det går dagligen färjor mellan Zadar och de största öarna Dugi Otok, Uglian, Pasman, Molat och Olib med flera. I Zadars södra skärgåd ligger nationalparken Kornatiöarna som är ett populärt område för segling.

Zadar

Zadar.

Halvön som Zadar ligger på har varit bebodd sedan cirka 400 år före kristus, men staden som den ser ut idag har sina rötter i romartiden. Det märks på många håll, inte minst på stadsplanen med de raka gatorna. Det vimlar av sevärdheter från förr, pampigast är den stora katedralen S:ta Anastasia med sitt höga klocktorn och S:t Donats kyrka.

Vid kajen intill Zadars gamla stad finns den världsunika havsorgeln, som slumpmässigt spelar en behaglig melodi med vågornas hjälp. Havsorgeln är en populär mötesplats och förstås också ett givet turistmål. Intill havsorgeln finns en annan modern arkitektonisk skapelse; Hälsning till solen. Liksom havsorgeln är den skapad av arkitekten Nikola Basic, och kan närmast beskrivas som en gigantisk rund solpanel i glas, som skapar ett ljusspel i samklang med orgeln.

Zadar

Nikola Basics unika skapelser Hälsning
till solen och havsorgeln är populära
mötesplatser i Zadar.

Det finns gott om kaféer, restauranger och nattklubbar i Zadar. Nöjeslivet är som hetast under sommaren, då många klubbar flyttar ut delar av verksamheten till gator och trädgårdar.

För den som är sugen på att bada rekommenderas stranden Kolovare strax öster om gamla stan, det är Zadars största offentliga badplats. Ett annat alternativ är stranden i Zaton, en dryg mil från Zadar, en grund lagun omgiven av pinjeträd.

 

 

 

 

 

 

Snabba fakta

Zadar är en snabbt växande industristad på Dalmatiens kust med cirka 80 000 invånare. I staden finns massor av monument från romartiden och flera medeltida kyrkor och palats. Zlatan Ibrahimovic är enligt Wikipedia en flitig besökare i Zadar, då han har nära släkt strax utanför staden.

Zadar karta & flygfoto

 Stor karta

Copyright © Kroatienguiden.se | Om Kroatienguiden | Kontakt | Dela med dig på Facebook